Wigilijny Małopolski Smak - promocja świątecznych potraw

Wigilijny Małopolski Smak - promocja świątecznych potrawNa stoiskach w Warszawie i w Krakowie pojawią się małopolskie świąteczne produkty oraz gotowe dania. Będzie można kupić nie tylko tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne czy gotowe dania (uszka, czerwony barszczyk, kapustę z grzybami, pierogi), ale także produkty znane z plebiscytu "Małopolski Festiwal Smaku", jak choćby wędzony karp zatorski, który jest laureatem tegorocznej edycji konkursu.
W dniach 5 - 6 grudnia na Nowym Świecie w Warszawie oraz od 18 do 21 grudnia na Rynku Głównym w Krakowie będzie można zrobić świąteczne zakupy i posmakować Małopolski.

W 2009 roku odbyła się piąta edycja "Małopolskiego Festiwalu Smaku". Zwieńczona ona została wielką imprezą na krakowskim Placu Wolnica, która zorganizowana została na sam koniec wakacji. Udało nam się zgromadzić rekordową liczbę - prawie 100 tysięcy odwiedzających oraz 166 wystawców. Wydarzenie to było wielkim sukcesem. Właśnie z tego powodu Województwo Małopolskie postanowiło zacząć promować także świąteczne małopolskie przysmaki - to stąd decyzja o organizacji pierwszej edycji "Wigilijnego Małopolskiego Smaku". Mamy Wigilijny Małopolski Smak - promocja świątecznych potrawnadzieję, że spotka się ona z zainteresowaniem ze strony mieszkańców Warszawy i Krakowa oraz turystów - wyjaśnia Elżbieta Kantor, Dyrektor Departamentu Promocji i Turystyki w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego.

Tradycja kulinarna Małopolski jest coraz częściej powodem, dla którego przyjeżdża w ten region coraz więcej turystów - "Małopolski Festiwal Smaku", a teraz także "Wigilijny Małopolski Smak" to imprezy, które mają służyć popularyzacji turystyki kulinarnej. Małopolska ma już teraz 33 pozycje na ciągle powiększającej się "Małopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych".

Impreza organizowana jest pod patronatem Województwa Małopolskiego.

www.tur-info.pl