Zimowe krajobrazy pienińskie 12-16.01.2011

Zimowy obóz wędrowny „Zimowe krajobrazy pienińskie” przeznaczony jest dla początkujących adeptów zimowych wycieczek górskich. W czasie obozu chcemy zaznawać przyjemności obcowania z naturą i podziwiania zapierających dech w piersiach rozległych widoków pienińskich. To, że trasy będą krótsze, nie znaczy wcale, że przyroda będzie dla nas bardziej łaskawa.
Zimowe krajobrazy pienińskie
Przewodnik: Piotr Firlej
Realizacja: Centrum Usług Turystycznych i Przedsiębiorczości

Termin: 12-16.01.2010

Cena: 294 zł

Trasa średnio trudna

Charakter imprezy:
Obóz przeznaczony jest dla wszystkich chętnych powyżej 16 roku życia, dla tych którym być może do głowy nawet nie przyszło, że w sezonie narciarskim można jeszcze coś innego ciekawego robić poza staniem w kolejce do kolejki. To impreza dla osób które chcą sprawdzić się zimowych warunkach, odpocząć od codziennej pracy, chcą poznawać najpiękniejsze zakątki polskich gór. W czasie obozu zdobędziemy najwyższy szczyt Pienin – Wysoką 1050m n.p.m., najbardziej znane pienińskie szczyty Trzy Korony 982m n.p.m. i Sokolicę 747m n.p.m. Przez większą część trwania obozu cały ekwipunek nosimy na plecach, będziemy chodzić również na lekko. Dla tych co jeszcze nie wędrowali nigdy zimą po górach to wspaniała okazja na wyjazd pełen niespodzianek. W nieskazitelną biel puszystego śniegu i dopełniający całości błękit nieba z pewnością wkradnie się odrobina poezji. Sam Jerzy Harasymowicz pisał:
Świat cały leży schowany
We wnętrzu białej ciepłej rękawicy
Pies na budzie w kryzie ze śniegu przybrany
Na gałązkach gawrony – kanonicy...
Przy większym śniegu, chodzenie bez rakiet należy do niezwykle uciążliwych, ale z odpowiednim sprzętem (rakiety + kijki) przejście jest dużo łatwiejsze. Nocować będziemy 4 krotnie w schroniskach PTTK.

Krótka charakterystyka regionu i trasy:
Miejscem naszej eksploracji będą najwyższe pienińskie szczyty. Wędrować będziemy również wokół Doliny Gajcarka i Przełomu Pienińskiego, aby w końcu przełamać się przez grzbiet Pasma Radziejowej i zejść do Doliny Dunajca w rejonie „Zielonego Przełomu”. Obóz przeznaczony jest dla turystów nie posiadających doświadczenia w zimowych eksploracjach górskich. Wędrówka na rakietach prowadzić będzie uczęszczanymi szlakami turystycznymi. Trasy nie są długie, kilkugodzinne. Z pewnością emocji dostarczy zdobycie Wysokiej, wrażeń estetycznych przejście grzbietem Małych Pienin, oraz wyjście na Trzy Korony.

Atrakcje:
- Pieniński Park Narodowy
- Platformy widokowe na szczycie Trzech Koron, Sokolicy, Wysokiej
- Rez. Homole i Biała Woda
- Uzdrowisko Szczawnica
- Popradzki Park Krajobrazowy
- możliwość zdobycia 81 punktów GOT

Noclegi:
Schronisko PTTK Trzy Korony, (pokoje wieloosobowe, wspólna łazienka, bufet) - 1 noc;
Schronisko PTTK Orlica, (pokoje wieloosobowe, wspólna łazienka, bufet) - 2 noce;
Schronisko PTTK pod Bereśnikiem, (pokoje wieloosobowe, wspólna łazienka, bufet) - 1 noc

Wyżywienie:
obligatoryjna składka na wyżywienie – 150 zł/os. (30 zł/dzień), wpłacana przy rozpoczęciu obozu przewodnikowi, która obejmie śniadanie i ciepłą obiadokolację dwudaniową w schroniskach oraz prowiant na drogę (2 kanapki i baton)

TRASA:
Dzień pierwszy, 12 stycznia 2011 (15 pkt. GOT)
Przejazd autobusem z RDA Kraków do Krościenka - przejazd na Przeł. Snozka – Czorsztyn – Majerz – Przeł. Osice – Przeł. Trzy Kopce - Przeł.  Szopka – Schronisko Trzy Korony [4 h]

Dzień drugi, 13 stycznia 2011 (20 pkt. GOT)
Schronisko Trzy Korony – Wyżni Łazek – Trzy Korony 982m n.p.m. – (w zależności od pogody i chęci) - Pieninki – Czertezik – Sokolica - Krościenko – przejazd do Szczawnicy Niżnej – Schronisko Orlica [7h]

Dzień trzeci, 14 stycznia 2011 (19 pkt. GOT)
Orlica – Przejazd do Jaworek – Wąwóz Homole – Wysoka 1050m n.p.m. – Wierchliczka – Przeł. Rozdziela - Rez. Biała Woda – Jaworki – przejazd do Szczawnicy - Orlica [6h]

Dzień czwarty, 15 stycznia 2011 (12 pkt. GOT)
Orlica – Szafranówka - Palenica – Szczawnica – Schronisko pod Bereśnikiem

Dzień piąty, 16 stycznia 2011 (15pkt. GOT)
Schronisko pod Bereśnikiem - Dzwonkówka – Błyszcz -  Tylmanowa Rzeki. Powrót do Krakowa.

Zbiórka RDA - Regionalny Dworzec Autobusowy w Krakowie, koło kasy w holu centralnym, pod tablicą świetlną, godz. 8.40. Zakończenie w Krakowie, godz. 14.00.

Cena zawiera:
• 5-dniową usługę przewodnicką
• 4 noclegi: 3 w schroniskach PTTK, 1 w schronisku harcerskim
• przejazdy w trakcie obozu

Cena nie zawiera:
- obligatoryjnej składki na wyżywienie – 150 zł/os. (30 zł/dzień), wpłacanej przy rozpoczęciu obozu przewodnikowi, która obejmie śniadanie i ciepłą obiadokolację dwudaniową w schroniskach oraz prowiant na drogę (2 kanapki i baton)
- ubezpieczenia NNW – możliwość dokupienia w cenie 10 zł
- wypożyczenia rakiet – cena 15 zł/dzień + 150 zł kaucji zwrotnej
- wypożyczenia kijków – cena 12 zł/dzień + 100 zł kaucji zwrotnej

Ekwipunek:
• rakiety i kijki,
• śpiwór,
• buty turystyczne- ciepłe i zaimpregnowane, powyżej kostki - najlepiej rozchodzone,
• buty na zmianę / do chodzenia po schronisku - np. sandały
• stuptuty - ochraniacze na buty i spodnie,
• ciepła kurtka przeciwdeszczowa
• odzież na wszelkie okazje: ciepły polar/sweter, spodnie narciarskie, albo nieprzemakalne, spodnie na zmianę do chodzenia po schronisku, podkoszulki, bielizna na zmianę, ciepłe skarpety
• ciepła czapka, rękawiczki, przydatne mogą być również google,
• przybory higieny osobistej (mydło, szczoteczka i pasta do zębów, ręcznik, chusteczki higieniczne, papier toaletowy)
• kubek, menażka, nóż, łyżka, widelec,
• latarka ! (najlepiej czołówka),
• apteczka - przede wszystkim: środki opatrunkowe, plastry na odciski, bandaż elastyczny, lekarstwa które stosuje się na co dzień,
• dokumenty - dowód osobisty, legitymacja szkolna/studencka, ew. legitymacja PTTK.

Organizator: Salon Turystyki Aktywnej Wierchy PTTK