Doprowadzamy beluardę w Rożnowie do porządku

Zapraszamy 27 października 2012 r. o godz. 9:00 na akcję „Beluarda w Rożnowie - wyjątkowa atrakcja, dlatego taka akcja”, w czasie której zrobimy porządek ze śmieciami wokół i na terenie „zamku dolnego”.

Doprowadzamy beluardę w Rożnowie do porządku„Beluarda w Rożnowie - wyjątkowa atrakcja, dlatego taka akcja”, 27 października 2012 r., godz. 9:00-14:00 to spotkanie ludzi przekonanych o atrakcyjności Pogórza Karpackiego „Bo tutaj jest pięknie”. Rożnów pod względem historycznym, architektonicznym, przyrodniczym jest perełką doliny Dunajca i całego Pogórza Karpackiego. Znajdują się tutaj: ruiny zamku Zawiszy Czarnego, fragment systemu bastionowego wybudowanego przez Jana Hetmana Tarnowskiego (zamek dolny), okazały dwór Stadnickich, kościół z początku XVIII w., zapora w przełomowym odcinku Dunajca pomiędzy zalesionymi wzgórzami: Ostrą Górą i Łaziska.
W trosce o jedną z największych architektonicznych atrakcji Małopolski podejmujemy starania o wysprzątanie terenu, w celu lepszego udostępnienia go na cele turystyczne i edukacyjne.

Ponieważ jestem przewodnikiem, miałem poprowadzić kolejny raz wycieczkę w okolice Jeziora Rożnowskiego. Planując wyjazd, wyobraziłem sobie sytuację, kiedy wchodzę na teren beluardy i znowu muszę tłumaczyć uczestnikom wycieczki, że miejsce to jest tak bardzo zaniedbane, zaśmiecone i że coś z tym trzeba zrobić. W tym momencie zrodził się pomysł wysprzątania beluardy i zachęcenia do podjęcia kolejnych prac porządkowych. Perełka o takich walorach zasługuje na lepsze potraktowanie. (Piotr Firlej – przewodnik beskidzki, współorganizator akcji).

Dawniej, kiedy jeszcze w Rożnowie funkcjonowała drużyna harcerska, kilkakrotnie podejmowaliśmy się sprzątania „zamku dolnego”. Obecnie od lat nikt tego nie robi. Dlatego pomysł z wyprzątaniem beluardy uważam za znakomity. (dr Łukasz Hajduk, pedagog, animator kultury, razem ze stowarzyszeniem Wczoraj, Dziś, Jutro współorganizator akcji).

Po wykonaniu prac porządkowych rozpalimy ognisko. Będzie to okazja do omówienia akcji i zastanowienia się co zrobić aby ograniczyć zaśmiecanie tego miejsca.

Organizatorami akcji są:
Stowarzyszenie Wczoraj, Dziś, Jutro www.wczorajdzisjutro.pl
Centrum Usług Turystycznych w Tuchowie www.cut.travel.pl

Patronat medialny: www.jeziororoznowskie.pl

Akcja będzie prowadzona przy wsparciu Urzędu Gminy w Gródku nad Dunajcem

Jeżeli chcesz się przyłączyć do naszej akcji, chcesz pomóc lub akcję nagłośnić, skontaktuj się z nami: p_firlej@tlen.pl, tel. 691856577