Wycieczki z przewodnikiem: Beskid Niski, Magurski Park Narodowy, Wysowa, Krempna, Folusz, Iwonicz, Rymanów

Niby Beskid "niski", ale nie najniższy z Beskidów. Nie znajdzie się tu wysokich gór, ale żeby wyjść na najwyższy szczyt - Lackową, trzeba się trochę zmęczyć. Może większym urokiem Beskidu Niskiego są rozległe doliny z pozostałościami po nieistniejących wioskach? Nie da się ukryć, że baniaste, drewniane, dawne łemkowskie cerkwie, które są nieodłącznym elementem krajobrazu, na zawsze pozostaną w pamięci.

Zapraszamy do zwiedzenia z nami Beskidu Niskiego. Proponujemy kilka tras obejmujących najważniejsze i najciekawsze miejsca. Warto jednak pamiętać, że aby odkryć prawdziwy klimat tych okolic najlepiej wziąć plecak i ruszyć na kilkudniową wędrówkę z dala od cywilizacji i zasięgu telefonów komórkowych.

Zrezerwuj przewodnika na wycieczkę:
Centrum Przewodnictwa
centrumprzewodnictwa@gmail.com

1. Z widokiem na Beskidy

• Ptaszkowa - drewniany kościół z XVI w. w którym znajdowała się późnogotycka płaskorzeźba "Modlitwa w Ogrojcu" przypisywana Witowi Stwoszowi.
  • Wyjście na Jaworze 882 m n.p.m. - na szczycie wieża widokowa z rozległą panoramą

Trasa: Ptaszkowa - Postawne - Jaworze - Przełęcz nad Bacówką - Kamianna

Czas trwania wycieczki: około 5 godz.

• Kamianna - zwiedzanie skansenu w Kamiannej - Pasieka Barć

2. Z Klimkówką w tle

• Zwiedzanie zagrody Maziarskiej w Łosiu
  • Spacer w pobliżu zapory na Jeziorze Klimkowskim